Subscribe:

joi, 24 februarie 2011

Părintele Petroniu Tănase a plecat la Domnul


Fostul egumen al Schitului Românesc Prodromu de la Muntele Athos a plecat la Domnul, astăzi, în jurul orei 16:00. Monahii obştii româneşti îşi vor lua rămas bun de la părintele, mâine, când va fi înmormântat după tradiţia monahală athonită.

Părintele Petroniu Tănase s-a născut în 1914 în comuna Farcaşa, în judetul Neamţ. S-a călugărit de tânăr, la Mănăstirea Neamţ, iar mai târziu a intrat la Antim din Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie, dar a făcut şi studii în matematică şi filosofie. Dorul după o viaţă îmbunătăţită l-a îndreptat spre Muntele Athos, la schitul unde a vieţuit din 1978 încoace, dar acolo, părintele Petroniu a avut şi rolul de a revigora administrativ şi spiritual obştea ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul.
O delegatie a Patriarhiei Romane condusa de parintele arhimandrit Timotei Aioanei, mare ecleziarh al Catedralei Patriarhale si exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a ajuns in aceasta dimineata la Schitului romanesc Prodromu din Muntele Athos, informeaza Radio TRINITAS. Ei vor participa in 24 februarie, la slujba de inmormantare a parintelui protosinghel Petroniu Tanase, care a trecut pe 22 februarie, la cele vesnice, la varsta de 94 de ani. In prezent, la capataiul celui de-al XIV-lea staret al asezamantului romanesc de la Sfantul Munte au loc necontenit slujbe de pomenire, dupa cum a informat parintele arhimandrit Timotei Aioanei: In aceasta dimineata, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, a fost oficiata Panihida in traditia athonita. Permanent la capataiul sau au fost lecturati psalmi dupa obiceiul monahal, iar in aceasta seara dupa oficierea slujbei Vecerniei va fi savarsit din nou Trisaghionul. De dimineata, incepand cu orele 02:00 in Biserica cea Mare a Schitului Prodromu vor fi oficiate Utrenia, Ceasurile si Sfanta Liturghie in sobor de preoti si diaconi. Slujba inmormantarii a fost hotarata pentru azi, la orele 14:30. Sunt asteptati la Schitul Prodromu numerosi ieromonahi si preoti romani si de alte nationalitati din Sfantul Munte, din Romania si Grecia . Parintele Petroniu va fi inhumat in cimitirul schitului Prodromu. A a fost o personalitate marcanta a ortodoxiei romanesti, iar din 1978, Patriarhia Romana l-a trimis la Muntele Athos pentru a revigora monahismul din Schitul romanesc Prodromu.
Dumnezeu sa-l odihneasca!

0 comenteaza: