Subscribe:

marți, 1 februarie 2011

I.P.S. Bartolomeu a plecat la Domnul


Cu mare tristete am aflat trecerea la cele vesnice a Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului in seara aceasta (luni - n.r.). Consideram ca este o mare pierdere pentru Biserica noastra si pentru spiritualitatea romaneasca, deoarece Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Bartolomeu a fost un aparator al credintei ortodoxe si un locomotor al spiritualitatii romanesti. A imbinat credinta si cultura intr-o armonie roditoare. A aratat experienta vietii in tara si strainatate. Avea un spirit misionar foarte accentuat si un dinamism deosebit. In mod cuprinzator a gasit intotdeauna, cu toate ca varsta era inaintata, metode noi de pastoratie si se adapta la evolutia societatii in asa fel incat Biserica sa fie recunoscuta si respectata prin hotararile ei, dar mai ales prin activitatea ei si ma refer aici in primul rand la folosirea mijloacelor moderne de comunicare in masa pentru a raspandi cuvantul lui Dumnezeu. Desigur, noi consideram ca in Imparatia Cerurilor va fi in compania sfintilor autori ai Sfintei Scripturi, ai Sfintilor Prooroci, ai Sfintilor Apostoli pentru ca a lucrat cu multa osteneala la traducerea si diortosirea Sfintei Scripturi.
S-a nascut la 18 martie 1921 in judetul Valcea, iar intre 1933 si 1941 a facut seminarului Teologic Central din Bucuresti.

A fost insa arestat pentru ca a participat la inmormantarea unui legionar. In „Memoriile" sale aparute recent marturisea ca nu a apucat sa fie legionar, dar a fost in Fratiile de Cruce si asta i-a patat dosarul.

In '42, la 21 de ani, Vasile Anania se calugareste la Manastirea Antim din Bucuresti si ia numele de Bartolomeu. In acelasi an este condamnat la 6 luni de inchisoare pentru ca ar fi detinut in podul Manastirii Cernica materiale legionare si arme.

Tanarul calugar scapa de temnita si studiaza in paralel Conservatorul si Medicina la Cluj, dar este exmatriculat doi ani mai tarziu pentru ca a condus greva anticomunista a studentilor.

Este doar inceputul unor ani cumpliti. In '58 primeste 25 de ani de munca silnica pentru "uneltire contra ordinii sociale".

Trece prin anchete grele la Jilava si Aiud. "Viata noastra era vecina cu infernul"- va scrie mai tirziu. La Aiud, fara hartie si creion, a compus in minte piese de teatru si poezii.

Isi va reaminti la eliberare peste zece mii de versuri.

In 1964 Bartolomeu Anania este eliberat, o data cu toti ceilalti detinuti politici, iar Biserica il trimite in America, unde timp de 10 ani indeplineste diferite functii.

Intors acasa alege sa se retraga la manastirea Varatec pentru ca, imediat dupa Revolutie, sa faca parte din Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii.

In 2006, devine Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, iar dupa moartea Patriarhului Teoctist a fost unul dintre contracandidatii in alegeri al mitropolitului Daniel al Moldovei.

Bartolomeu Anania nu a fost doar o proeminenta figura a Bisericii, ci si un scriitor de mare forta. A semna cu pseudonimul Valeriu Anania proza, dramaturgie, eseuri, poezii.

Scriitor valoros, preot luminat, cu opinii ferme si curajoase, traditionalist in randul bisericii ortodoxe - Inalt Prea Sfintitul Anania va ramane pentru noi toti un promotor al iubirii crestine si al iertarii dusmanilor.

Testamentul lui Anania

"Este un testament scris din suflet care contine indicatii despre cum sa-i fie dusa mai departe mostenirea spirtituala, respectiv continuarea publicarii operelor sale si de asemenea continuarea activitatii fundatiilor Bartolomeu Anania", a spus Preasfintitul Irineu Bistriteanu.

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat intr-o rezerva speciala a Sectiei de Terapie Intensiva din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.

"Cu regret si durere in suflet, dar cu nadejdea in mila si mangaierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului anunța ca in ziua de 31 ianuarie 2011, la orele 19.25, Parintele nostru, Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu Anania, si-a inceput calatoria spre Imparatia Cerurilor", se spune intr-un comunicat dat de Consiliul Eparhial.

"Trupul celui care a fost timp de 18 ani Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va fi depus in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, unde toti cei care doresc ii vor putea aduce un ultim omagiu"

Fragment din 'Memoriile' Mitropolitului Bartolomeu

'Noviciatul meu a fost scurt, de numai vreo patru luni. Stareţul mă făcuse rasofor şi hotărâse să devin călugăr la 2 februarie (1942), în ziua Întâmpinării Domnului. (…) Ceremonia tunderii în monahism e una din cele mai impresionante ale ritului răsăritean, dar dacă eşti obiectul ei ţi se înfăţişează ca o ceaţă de tămâie cântătoare care te poartă, aerian, spre nişte lumini ghicite prin abur. Am văzut multe de-a lungul anilor, şi cred că aşa trebuie să fi fost şi a mea. Nu ştiu cum voi fi arătat în cămaşa lungă, albă, desculţ, cu capul plecat, acoperit sub mantia neagră a părintelui Firmilian, naşul meu de călugărie. Îmi aduc aminte că-mi tremura spinarea, mergând încet de la intrarea bisericii spre altar, precedat de călugării care purtau făclii aprinse şi cântau 'Braţele pământeşti sârguieşte a le deschide mie…'; părintele Firmilian îmi simţea tremurul şi mă strângea pe după umeri. (…) O clipă mi-a trecut prin minte să fug de sub mantie şi s-o iau la goană. Dar m-am lăsat purtat aşa, poate de însăşi varga Domnului, care de multe ori după aceea avea să mă culeagă din răzleţiri şi să mă readucă-n turmă. M-am răstignit, am făgăduit, am primit un nume care nu era al meu.' (Valeriu Anania, 'Memorii', Editura Polirom, Iaşi, 2008, p. 37)

Acum, când s-a mutat la Domnul şi ne lasă trişti, ne exprimăm compasiunea noastră tuturor celor ce l-au iubit şi, în acelaşi timp, ne ridicăm gândul către Tatăl cel Ceresc şi-L rugăm să-i facă parte de odihnă în loc luminat, în loc de verdeaţă, unde nu este nici întristare, nici suspinare, ci viaţă lină, fără de sfârşit. De fapt, când l-am văzut ultima dată, vineri, se vedea că este în această stare de linişte, care era premergătoare marii treceri în eternitate.


Dumnezeu să-l odihnească în pace!

0 comenteaza: