Subscribe:

vineri, 19 septembrie 2008

Purtarea de grijă a Maicii Domnului. Dulcea Sărutare* în Sfânta Mănăstire Filoteu

*Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului venită în mănăstirea Filoteu cam în acelaşi chip minunat ca şi „Portăriţa" la Sfânta Mănăstire Iviron.

In timpul ocupaţiei germane, rezerva de grâu a Sfintei Mănăstiri Filoteu era pe sfârşite şi părinţii au hotărât să taie milostenia! Un bătrân cuvios, Părintele Sava, s-a mâhnit mult când a aflat aceasta şi ruga conducerea mănăstirii să nu procedeze astfel pentru că vor mâhni pe Hristos şi va pleca binecuvântarea din mănăstire. Le-a pus şi multe pilde din Sfânta Scriptură, precum pilda Samarinencei cu proorocul Ilie, etc, şi, în cele din urmă, Părinţii l-au ascultat. Dar mereu îl supărau pe Părintele Sava spunându-i:

- Făina s-a terminat. Ce vom face? Dar bătrânul le spunea:

- Părinţilor, puţinul acela ce mai este încă să-1 mâncăm împreună cu lumea, şi Maica Domnului nu ne va lăsa.

Au rămas numai 25 de ocale de grâu în magazia mănăstirii şi nimic altceva şi Părinţii au început să cârtească împotriva Bătrânului Sava supăraţi:

- Ei, Părinte Sava, s-a terminat grâul. Ce facem acum? Cuviosul şi credinciosul bătrânel le-a răspuns:


- Binecuvântaţilor, nu vă pierdeţi nădejdea în „Dulcea Sărutare" a noastră. Măcinaţi şi împărţiţi-o părinţilor şi mirenilor şi Dumnezeu se va îngriji de noi toţi ca un Părinte bun.

îndată ce au terminat pâinea, înainte chiar de a flămânzi a venit un căpitan de vas de la Kavala în Mănăs-tire şi a cerut lemn în schimbul grâului. Văzând purtarea de grijă atât de vie a Maicii Domnului, care ca o Mamă bună s-a îngrijit de copiii ei, Părinţii au slăvit cu toţii pe Dumnezeu. Mai mult decât toţi, fireşte, a slăvit pe Dumnezeu şi a mulţumit Maicii Domnului bătrânul Sava, care o mulţumise mereu cu viaţa lui cea sfântă.

După aceasta Bătrânul le spunea Părinţilor: - Nu vă spuneam, binecuvântaţilor, că Maica Domnului nu ne va lăsa?

1 comenteaza:

lili spunea...

Pentru mine, datorita educatiei sectare pe care mi-am format-o, Maica Sfanta insemna doar o fecioara curata prin care Fiul Lui Dumnezeu s-a intrupat cu muult timp in urma si a carei misiune pe pamant s-a incheiat demult.
In excursie fiind la Nicula,am intrat in Biserica.Sufletul mi-era pustiit si nu intelegeam ce este cu viata mea.Tot ce incercasem pentru apropierea de Dumnezeu esuase.Fara sa vreu am cazut in ingenunchi franta de durere. Nu indrazneam sa ma inchin inaintea icoanei binecuvantate, dar am spus:
"Maicuta Sfanta si draga,eu nu ma inchin inaitea icoanei tale de frica sa nu fac un sacrilegiu si sa-l supar pe Fiul Tau ce Sfant pe care-l iubesc mai mult decat orice pe lume,dar sotul si fiul meu sunt ortodocsi.Doamne Iisuse Hristoase, te rog, ai mila de noi pacatosii si indura-te de sufletele noastre."
Nu au trecut decat cateva luni pana ce viata mea s-a schimbat complet.
Din acel momentam intrat ,parca, intr-o alta dimensiune spirituala.Fara sa inteleg cum ! Mintea mea, priceperea mea si perceptia interioara s-a transformat in asa fel incat am 'vazut' toate problemele teologice intr-o lumina cu totul noua decat cea cu care am fost intoxicata atita ani.Mi-a fost extrem de usor sa accept,minune dupa minune, cat de neichipuit de bogata si extraordinara este ortodoxia, cat de profunda si totusi atat de simpla si apropiata sufletului.
Am gasit ceea ce am cautat si am cerut cu ardoare de la Domnul sa primesc: " locul meu in Biserica cea vie si adevarata- trupul Domnului Iisus Hristos pe pamant.